søndag 26. oktober 2008

Happy ending:)

Da vi kom hit ble vi fortalt at i boliviansk politikk er 3 uker lang tid! Nå er 3 dager lang tid.
Her kan i hvertfall ingen si at politikk er kjedelig.
(bildet er tatt av Ellen Hesselberg)I sist uke marsjet folk fra hele landet opp hit til La Paz, for å vise at de støtter den nye grunnloven og president Evo Morales. Noen gikk helt fra Oruro, over en ukes gange fra La Paz. Det samlet seg over 50 000 folk utenfor kongressen på Plaza Murillo og de hadde ingen planer om å flytte seg før de hadde fått det som de ville. Hensikten var å legge press på at kongressen skulle godkjenne det nye grunnlovsforslaget. Etter 17 timer og 100 endringer fikk folket det som de ville; i januar skal det holdes folkeavsteming over det nye grunnlovsforslaget.
I dag er de økonomiske forskjellene blant folket kolossale. Noen få rikinger nede i lavlandet sitter på noen enorme eiendommer, mens den fattige urbefolkningen lenger oppe i landet, omtrent ikke eier nåla i veggen. Den nye grunnloven vil i mye større grad støtte den fattige majoriteten, blant annet ved å gjøre endringer i forhold til kontroll av ressurser (gass), omfordeling av jord og tiltak mot rasisme.
Dersom du vil lese mer om om situasjonen kan du følge linkene:

http://www.latin-amerikagruppene.no/Objekter/9685.html
http://www.ilimitado.no/ilimitadono/2008/10/22/fikk-kravet-oppfylt.html

Vi norske utlendinger syntes dette var kjempespennende og måtte jo selvfølgelig være med å delta på den store dagen. Vi løp ned i gata og slo følge med marsjen som kom sørfra, med flagg og fotoapparat. Vi marsjet riktignok ikke like lenge som de ivrigste, men det ble to morsomme timer med god stemning og nye bekjentskap. Oppe på Plaza Murillo føltes det nesten som å være publikum på U2-konserten igjen. Folk presset på og alle ville være forerst. Lenger bak var stemningen litt mer avslappetsatt og folk satt tilbakelent og tygget coca-blader . Der ble vi blant annet kjent med noen coca-bønder fra Las Yungas som syntes det var veldig viktig at vi fortalte til dere i Norge at "coca no es droga!"... "så var det jo også viktig at grunnlovforslaget gikk gjennom".
Det var noen spennende dager, med en lykkelig slutt for de flesteparten.

4 kommentarer:

mamma sa...

Ingeborg, du e jo midt oppe i historien! tenk å ver med på så viktige besluttninga og prosessa.
Heldig oss som har deg som utsending. Take care!

mamma sa...

Kjære Ingeborg. - Du skriver flott,det er svært interessant å lese. Verden er ikke et rettferdig sted. Noen er født til rikdom, andre er født inn i fattigdom. I Bolivia kom jo spanjolene og stjal rikdom og jord. Nå er etterkommerne etter europeerne de som sitter på mye av rikdom og ressurser.Snakk om feigt system. Ikke rart at mange vil ha mer sosialisme og rettferdighet. For hundre år siden var det jo mye slik i Norge også. Nå har alle i Norge rett til gratis skolegang og studier.

Det er fantastiske bilder du sender. Takk for tekst og bilder. Du har brukt tida godt og lært mye om språk, kultur og natur.
Men når dere leier bil med sjåfør og kokk - er dere priviligert som har råd til det. Tenk hva det ville kostet å leie bil med sjåfør i Norge. Norske studenter har trolig verdens beste mulighet til å reise og lære.
Dette mens Island er "konkurs" og rike USA er i økonomisk krise. På Island har kroneverdien falt til 30 % av sin verdi fra i sommer. Islanske studenter kan ikke bo eller reise i utlandet lenger.

Andreas er vel i Peru nå. Han gleder seg til å komme til deg.
Du får lære de tre surferne litt om land, språk og politisk endriger i Bolivia. Til slutt - Take care.
Kjærlig hilsen Pappa

Ingeborg:) sa...

Ja, det er kjempeinteressant og mye som skjer! ...for så vidt i resten av verden også! Både spennende og vanskelige ting!

Nå er det bare to timer til andreas:D gleder meg!
ringer dere en dag! stor klem!

Unknown sa...

Oj, eg tenkte bare å kommenterea bildene eg! hah, de va kule! Ser jo ut som du trives, så eg ska´kje spør. Men du får sei i fra når du begynne å snakka norsk igjen og vil ha ski på beinå!