tirsdag 30. september 2008

Introuka - Misión Alianza de Noruega en Bolivia

Jeg er stolt!
Jeg er stolt av å få lov til å være med å jobbe i en organisasjon som driver et så fantastisk bra arbeid. Sist uke var volontørenes introuke. Da fikk vi vite en masse om hvordan MAN-B (Misión Alianza de Noruega en Bolivia) arbeider og vi besøkte mange av Misjonsalliansen sine prosjekt her i Bolivia. Det var ei utrolig spennende og inspirerende uke! Dersom du er interessert kan du lese en liten oppsummering her:)

MANB har 3 integrerte (helhetlige) prosjekt og 3 sektorale prosjekt.
De integrerte prosjekta går ut på å fremme en helhetlig utvikling for hverdagen og framtida til de som lever i et område. For øyeblikket arbeider MAN-B i tre forskjellige steder i Boliva: El Alto (hvor jeg jobber), Caranavi og Sorata/Combaya. Misjonsalliansen er verken en ren veldedighets- eller misjonsorganisasjon. Det er tre viktige faktorer som ligger som grunnsteiner i arbeidet vårt.
1: Menneskelig utvikling (Helse, utdanning/skole ++)
2: Økonomisk utvikling (mikrokreditt, kursing, produkt- og lederutvikling, miljøvern og rent vann ++)
3: Diakonal utvikling - evangeliet satt ut i handling (kirkesamarbeid)

Det er utrolig viktig å fokusere på at arbeidet skal være bærekraftig og ay det alltid samarbeides tett med kommunen, det offentlige og folket selv! Så når Misjonsalliansen trekker seg ut etter at prosjektperioden er ferdig (kanskje etter 5 år), skal samfunnet selv klare å drive videre det fantastiske arbeidet som er startet. Det å alltid samarbeide så tett med kommunen kan være en stor utfordring i et land som dette, men på lang sikt er det definitivt nødvendig.

De tre sektorale prosjekta her i Bolivia er:
1: Fotball krysser grenser (som jeg jobber med to dager i uka) - fotballskolen skaper virkelig glede, venner og et trygt sted å komme til for fattige barn/ungdom som fort havner på gata i dårlig miljø hvis de ikke har et annet sted å komme.
2: Utviklingsinstituttet - utvikler ledere! Det holdes omfattende kurs for at folk skal kunne delta og styrke den lokale utviklingen i sin kommune. På kursa lærer deltakerne hvordan lage kommuneplaner, årsplaner, praktiske prosjekt, om miljøkonsekvenser og nødvendigheten av sosiale kontroller pga for eksempel korrupsjon. Her snakker vi om bærekraftig utvikling!
3: Hiv/Aids - det drives både forebyggende arbeid og behandling. Lærere blir kursa og underviser videre uvitende elever om prevensjon og at hiv-smitta personer ikke er spedalske og farlige mennesker. Det har nylig blitt bygd en egen helsestasjon hvor folk kan teste seg og få medisiner. Det drives også forskjellige arbeidskurs for hiv-smitta som har mista jobben og kanskje også familien.

Et annet utrolig bra prosjekt er Mikrokreditt. Der får den fattige delen av befolkningen også mulighet til å ta opp lån til for eksempel et hus eller en liten bedrift. Det er som regel små, nødvendige lån som kan fås på 1-3 dager, og de tilbakebetales i løpet av noen få måneder. Mikrokreditt er en slags søsterorganisasjon av Misjonsalliansen som ble løsrevet i 1991, da det var litt vanskelig at noen fikk penger mens andre lånte pengene. Nå fins det 31 kontorer rundt om i Bolivia og nesten 40 000 kunder, 62% kvinner. Noen tar opp individuelle lån, mens andre går sammen og tar opp gruppelån og garanterer for hverandre. Alle nye lånekunder blir fulgt opp og kursa i økonomi og administrasjon. Det utlånte beløpet ligger nå på 23,4 mill USD. Det var helt vannvittig gøy å høre hvor bra prosjektet fungerer og at bare 0,86% av kundene har problemer med å betale tilbake tidsnok. Vi besøkte noen lånekunder, blant annet en fem-barnsfar som bor i et lite jordhus med jord og grus på gulvet. Som for veldig mange familier på El Alto, var bekymringene store om hvordan skaffe mat til de sultne magene, og mulighetene var små. Ved hjelp av et mikrokredittlån klarte han starte opp et lite møbelsnekkerfirma og dermed skape både inntekter til familien og arbeidsplass til seg og sønnene sine. Det var helt rørende og se hvilke muligheter disse små lånebeløpene hadde skapt!

Du har nå fått et bitte lite innblikk i Misjonsalliansen sitt omfattende og kvalitetsrike arbeid her i Bolivia. Forstår du at jeg er stolt?
Hver dag kan tusenvis av folk kjenne på kroppen at det hjelper det arbeidet som mange av dere hjemme i Norge er med og støtter, det er ikke bare på papiret. Har du lyst til å gi et større bidrag til dette bærekraftige og grundige arbeidet som blir gjort, enten som fadder, mikrogiver eller på en annen måte, gå inn på www.misjonsalliansen.no. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe én. Vi som trakk vinnerloddet og ble født i trygge, lille, rike Norge har et ansvar for å hjelpe andre til å få de samme mulighetene som vi fikk helt gratis.
Det handler ikke om veldedighet, men rettferdighet.
El Alto:
Noen utplukte tall fra som kan være interessante:
- 67% av befolkningen lever i fattigdom (2001).
- 8 av 10 kvinner opplever regelmessig vold hjemme.
- Kvinner i jobb tjener mellom 320-640 nok per mnd.
- 75% av de arbeidende er i uformell sektor, dvs for eksempel at de selger snop på gata eller pusser sko.
- 70% bor i hus som er laget av jordblokker og har bølgeblikk til tak.
- Noen steder har 50% av befolkningen bare ett rom, og gjerne seks unger.
- 45% av kvinnene føder hjemme og 13% helt alene

I samarbeid med Misjonsalliansen er dette noe av det som har blitt gjort på El Alto i 2007:
- 6005 elever fått tannlegekontroll
- 450 frivillige kvinner har fått kurs i forskjellig helsearbeid og driver en informasjonskampanje til resten av befolkningen om viktige helseopplysninger
- 496 barn har blitt vaksinert
- det har blitt bygget 26 nye klasserom og 12 spesialrom
- 937 elever og 45 lærere har blitt kurset i miljøbevissthet og 6860 elever har blitt mer informert om hvordan miljøet skal behandles.
- 5335 barn deltar på Hora Felizes, en "søndagsskole", som legger vekt på viktige verdier og sosialt fellesskap
- Det fins nå 36 fotballskolelag for barn/ungdom
- nesten 40 000 mikrokredittkunder har fått lån
...og mye mye mer!

Det hjelper folkens! Vi kan forandre folks hverdag!

-

2 kommentarer:

henriette hansen sa...

Det jo bare heilt fantastisk å lesa det du skrive om, Ingeborg!! Så utroligt bra at du kan få lov til å ver med å hjelpa til med det gode arbeidet misjonsalliansen jørr det nede! Det e vondt å vita at så mange mennesker sliter! Det e så utroligt urettferdig! Eg håbe at alt går bra med deg der nere!Ber for deg og det arbeidet du jørr! Tenke masse på deg vennen! Utrolig gla i deg! Klem fra Henriette!

mamma sa...

Kjæreste Ingeborg.
Alltid liga kjekt å lesa det du skrive.Du e stolte - d e eg og- øve alt du og dokke adle gjør.Eg ønske sjøl å få se og oppleva noge av dette. Kanskje det lar seg gjør?
Me savne deg veldig, men glede oss SÅ øve at du e der.
Gud vesigna deg og stoooore mamma-klem fra meg